NOVINKY :
.
Kontaktní e-mail : mikyhorozumy@seznam.cz
Dopředu ovšem upozorňuji, že NEPOSKYTUJI MAGICKÉ SLUŽBY, ANI PORADENSTVÍ A NEBUDU NA PODOBNÉ ŽÁDOSTI REAGOVAT. Děkuji za pochopení - Miky. Usmívající se

ZÁZVOR ,aneb recept křesťanské čarodějnice

25. února 2010 v 9:27 | Miky |  MAGICKÝ HERBÁŘ
Latinský název : Zingiber officinale
Vládnoucí planeta : Mars

Zázvor je tropická rostlina ,ale schopní zahradníci ho dokáží vypěstovat v pařeništi ,či skleníku i u nás. Oddenek zázvoru má hřejivé a vysušující vlastnosti a je vynikajícím prostředkem při nachlazení a katarech horních cest dýchacích. Podporuje také trávení a činnost žaludku a střev.
Kromě toho ovlivňuje užívání zázvoru i naše emoce. Pití zázvorového čaje dodává energii a povzbuzuje takže je účinnou pomocí při rituálech na podporu odvahy a sebevědomí. Až budete poprvé strouhat zázvorový kořen ,budete překvapeni jeho nádhernou vůní a potom ještě více překvapeni jeho žhavou pepřovitou chutí.
Se zázvorem mě seznámila jedna křesťanská čarodějnice ,která je klientkou domova důchodců ,kde pracuju. Paní vykládá s neuvěřitelnou přesností karty ,všem sestřičkám ,které šly na mateřskou předem řekla jestli se jim narodí holka ,nebo kluk ,pracuje s energiemi kamenů a s bylinkami.
Jednou jsem jí vezl na vozíčku do nemocnice k jistému chirurgickému zákroku. Paní byla domluvená s konkrétním doktorem na konkrétní čas ,ale doktor měl zřejmě jinou práci a tak jsme čekali a čekali. Paní se na vozíku špatně sedělo a čas jsme si krátili povídáním. Když už jsme čekali opravdu dlouho tak mi řekla : "Já pořád kecám a měla bych se spíš soustředit. Víte ,já umím přivolávat lidi." Pak zavřela oči a dvakrát zašeptala : "Přijď ,přijď!" Položil jsem jí v úžasu ruku na rameno a říkám : "Už jde!" A opravdu. Pan doktor se objevil v hale jen několik vteřin po jejím soustředění a blížil se k nám. Přiznám se ,že mě z toho až trochu zamrazilo.
Jinak je paní ale katolička ,miluje biskupa Malého a silně prožívala nedávné hledání ostatků svaté Anežky. Mohl bych o ní napsat ještě dost zajímavého ,ale tenhle článek je o zázvoru.
Takže ,paní o které tu mluvím je hodně nemocná. Kromě jiného má i diabetes a asi před čtvrt rokem se jí velmi zhoršily nohy. Velmi jí natekly ,zfialověly a na kůži se objevily praskliny. Lékaři to viděli na amputaci. Paní mě poprosila ,abych jí nastrouhal zázvorový kořen ,přidal k němu trochu sádla a celé to omotal gázou. Smotkem gázy jsem jí pak měl potírat její bolavé nohy. Když jsem to udělal nevěřil jsem vlastním očím. Kůže pod dotykem gázy se zázvorovou mastí měnila okamžitě barvu z fialové na přirozenou a po asi pěti minutách potírání dokonce viditelně trochu polevil otok. Natírali jsme pak nohy 2x denně ,den co den a dnes jsou nohy zase jako dřív. Poznal jsem ,že zázvor je kořen obrovské síly a hluboce ho respektuju.


 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 25. února 2010 v 15:37 | Reagovat

Musím se přiznat, že se mi do čtení tohoto "delšího" článečku moc nechtělo, ale po pár větách mě zaujal. To se mi u tebe ostatně stává často a bylo to moc zajímavé vyprávění! Zázvor jsem ještě nikdy nepoužila ani vlastně nevím jak voní a chutná a jak a kdy se používá. Možná bych pro představu jeho chuti, mohla zkusit ten čaj.

2 gerti gerti | Web | 25. února 2010 v 16:36 | Reagovat

Jojo, zázvor je přírodní antibiotikum a antiseptikum, ale kromě všech cizích slov je to hlavně úžasná bylinka, co moc dobře chutná :-) Používám ji ráda i při vaření. Doporučuju kromě těch obkladů, co jsi paní dával na nohu taky obklady na ledviny (uvař horkou vodu, nastrouhej zázvor, vyždímej ho do horké vody a až vychladne na snesitelnou teplotu namoč do něj ručník a přikládej na holá záda v místě ledvin. Obklad je třeba vyměňovat, když vychladne). Po celém těle se rozlije krásné teplo a krev začne proudit, jak má :-) Zkrátka to postaví každého hned na nohy. Jinak nám zázvor vyrostl i doma v květináči z naklíčeného kořene - je to krásná rostlinka a má se k světlu :-)

3 Miky Miky | E-mail | Web | 25. února 2010 v 20:30 | Reagovat

[2]: Gerti díky za další recept ,já se se zázvorem teprve seznamuju ,takže vítám každou zkušenost. :-)

4 Miky Miky | E-mail | Web | 25. února 2010 v 20:32 | Reagovat

[1]: Zkus to ,je to síla ale dá se na to zvyknout. Doporučuju osladit medem! ;-)

5 Skeeve Skeeve | E-mail | Web | 26. února 2010 v 17:50 | Reagovat

Zajímavá paní.. :-) A co se týče zázvoru,asi nejsem moc velcí kamarádi, pamatuji si, jak mi někdo řekl, ať si dám zázvorovou limonádu, když mi bylo zle od břicha - trochu. A pak jsem toho už jen dva dny litoval, nebylo mi snad nikdy od břicha hůř... :D

6 Miky Miky | E-mail | Web | 26. února 2010 v 18:55 | Reagovat

[5]: Když jsem měl nedávno střevní chřipku měl jsem to v břiše jak v pekelném ohni ,nedovedu si představit přilejt tam ještě plamen zázvoru. :-D to muselo být hustý.  8-O  :-!  :-D

7 LuciJe LuciJe | E-mail | Web | 1. března 2010 v 12:36 | Reagovat

Kdysi jsem svému drahému uvařila na nachlazení "zázvorový čaj" (zázvor přelitý horkou vodou, s medem a citrónem - zázvor funguje i sušený, prodávaný jako koření). Po jeho dopití pravil, že je mu hned mnohem lépe a určitě nepotřebuje další hrnek - a že než pít tohle, tak se radši rychle uzdraví. Prostě zázračný lék! :-)

Osobně na zázvor taky nedám dopustit, je úžasný.

8 Jája Jája | Web | 1. března 2010 v 20:31 | Reagovat

Inspiroval jsi mne, oprášila jsem pár starších zkušeností, tak pokud je chceš sdílet, jsou viz odkaz (web)  :-) Akorát bych byla malinko opatrná, není až tak na všechny nemoce, je opravdu výrazně zahřívací a občas je potřeba naopak trošku "chladit" :) To se týká i ledvin :)

9 Miky Miky | E-mail | Web | 1. března 2010 v 21:52 | Reagovat

[7]: Já jsem se před pár dny také léčil z nachlazení zázvorovým čajem a myslím ,že mi docela pomohl. Když jsem ho pil asi po čtvrté ,tak už mi dokonce i chutnal. ;-)  :-D

10 Miky Miky | E-mail | Web | 1. března 2010 v 21:54 | Reagovat

[8]: To máš Jájo určitě pravdu. Např. paní z mého článku múže používat zázvor pouze zevně ,pití čaje jí vůbec nedělá dobře.

11 helena-b helena-b | Web | 2. března 2010 v 20:23 | Reagovat

O zázvor jsem se začala zajímat vloni, když mi známá přinesla ochutnat šťávu, vzniklou při výrobě kandovaného kořene zázvoru. Vyzkoušela jsem to také. Od té doby jsem zjistila, že zázvor používá hodně lidí (znala jsem ho jen jako mletý do pečiva). V současné době ho používám čerstvý do čaje, v podobě malých kousků, které potom rozžvýkám. Myslím, že má i dobré dezinfekční účinky pro zuby a dásně. Zaujal mě i příběh té paní. Držím jí palce. A biskup Malý je také výborný člověk, to říkám, ač nejsem věřící.  :-)

12 Miky Miky | E-mail | Web | 3. března 2010 v 19:06 | Reagovat

[11]: Jednou jsem si byl poslechnout přednášku pana biskupa Malého o jeho cestách do zemí bývalého Sovětského svazu a bylo to fajn. ;-)
Pro mě je zázvor vážně naprostý objev. Nikdy dřív jsem ho ani jako lék ,ani jako koření nepoužil.

13 gerti gerti | Web | 4. března 2010 v 8:44 | Reagovat

[8]: Souhlasím s Jájou, i když paní by to myslí udělalo dobře jako většině starým lidem. Zázvor zevně užívaný unavené ledviny doslova znovu nastartuje :-) Pro horkokrevné typy s unavenými ledvinami třeba po "pařbě" nebo ve stresovém období je lepší přikládat z trouby nahřáté ovesné vločky (nejlépe nasypat do povlaku na polštář). Je to hotové blaho a zabírá výborně na vypocení i bolavá záda nebo kolena :-)

14 Sharlaid Sharlaid | 23. března 2013 v 16:26 | Reagovat

Co se čaje se zázvorem týče, pokud je ta chuť na vás moc hardcore, doporučuju zalít mlékem. Spoustou mléka. Docela to otupí tu nejostřejší chuť a navíc, jak všichni ví, mléko je zdravé! :-D
Další skvělé využití zázvoru je zamíchat ho do medu a potřít tou směsí kuře, než ho šoupnete na gril nebo do trouby. Když to správně odhadnete s množstvím i teplotou, vykouzlíte nečekanou chuť!

15 Majda Majda | E-mail | Web | 27. září 2013 v 11:53 | Reagovat

Maso se zázvorem a medem je fakt super, můžu doporučit, ale pozor na příliš vysokou teplotu, aby se med nepřipálil

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama