NOVINKY :
.
Kontaktní e-mail : mikyhorozumy@seznam.cz
Dopředu ovšem upozorňuji, že NEPOSKYTUJI MAGICKÉ SLUŽBY, ANI PORADENSTVÍ A NEBUDU NA PODOBNÉ ŽÁDOSTI REAGOVAT. Děkuji za pochopení - Miky. Usmívající se

SMETÁNKA LÉKAŘSKÁ

3. června 2010 v 8:39 | Miky |  MAGICKÝ HERBÁŘ
Pampeliška

SMETÁNKA LÉKAŘSKÁ

Latinský název : Taraxacum officiale
Vládnoucí planeta : Jupiter

Kdo by jí neznal? Smetánka lékařská ,které říkáme s oblibou pampeliška je rostlina široce rozšířená na celé severní polokouli naší planety. Zahrádkáři považují pampelišku za úporný plevel a většinou jí v lásce moc nemají. Bojovat s ní musí být těžké ,neboť má dlouhé kořeny a semínka opatřená lehkými "padáčky" doletí daleko. Máloco je ale tak nádherné jako louka posetá jejími žlutými květy a také jako léčivka je smetánka rostlinou mimořádnou !
Smetánka je bohatá na minerály ,zvlášť na draslík a železo a také na vitamin B ,C a provitamin A. Kořeny obsahují steroly ,inzulin ,cukry ,pektin a glykosidy. Konzumace pampelišky zvyšuje tvorbu zažívacích šťáv a žluči ,čímž usnadňuje trávení a čištění jater. Odedávna se využívá při léčbě jaterních chorob ,včetně žloutenky. Pampeliška je vhodná i pro diabetiky a lidi trpící kožními problémy. Známá rakouská léčitelka Maria Treben doporučuje čtrnáctidenní kůru ,při které se denně sní pět čerstvých stvolů smetánky na odstranění malátnosti a únavy (hodlám vyzkoušet).
Kořeny se sbírají buď na jaře v březnu ,anebo až na podzim v září a říjnu. Stejně jako u všech dalších léčivých bylin platí i zde ,že kořen má největší sílu v době před květem ,nebo po květu. Léčivé látky ale u smetánky obsahují i její nadzemní části a saláty z jarních pampeliškových listů jsou mezi lidmi docela populární.
Pampeliška je zasvěcena Bohyni v podobě stařeny. Byly to právě květy této rostliny ,kterými podle řecké mytologie vítala Hekaté Thésea. Z tohoto důvodu se hodí její kořeny do kadidel připravených pro svátek Samhain.
Rozfoukání pampeliškových semínek je doporučováno při rituálech ,kdy mentálně vysíláme někomu na dálku své poselství.

Pampeliška


Pampeliška
.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 3. června 2010 v 9:09 | Reagovat

Pamatuji si, že jsem jako malá ty kořeny taky sbírala jako léčivou bylinku do školy. Byla to hrůza práce. Mamka mi dala starý kuchyňský nůž, zalehla jsem na loukou a kutala a kutala. :-P
Na jaře je louka plná žlutých pampališek přímo pastva pro oči. :-)

2 Miky Miky | E-mail | Web | 3. června 2010 v 17:11 | Reagovat

Právě jsem dožvejkal těch pět stvolů a je mi nějak divně. 8-O  ;-)

3 Jarka Jarka | Web | 3. června 2010 v 19:31 | Reagovat

[2]:Tys čekal něco jiného? :D

4 Jája Jája | Web | 7. června 2010 v 0:18 | Reagovat

[3]: Přinejmenším se mohlo dostavit odstranění jedné čtrnáctiny malátnosti a  únavy :-D Že by to bylo to "divně"? ;-)

5 Ľudmila Gregušová Ľudmila Gregušová | Web | 7. června 2010 v 20:02 | Reagovat

z nej nám kedysi robievala med naša babka

6 alenka15987788 alenka15987788 | Web | 28. ledna 2011 v 19:46 | Reagovat

mocinky dobrej blog

7 vl vl | 15. května 2011 v 9:42 | Reagovat

Mám dojem, že často uváděný inzulin v kořeni pampelišky je nesmysl - nejspíš tam je inulin - sacharid, látka, jinak se vyskytující také v omanu (Inula), podle něhož byla nazvána. Pro diabetiky má význam, ale neléčí.

8 Miky Miky | E-mail | Web | 16. května 2011 v 5:59 | Reagovat

[7]: Dík za informaci ,já to samozřejmě pouze opsal a nemám nijak ověřené co pampeliška obsahuje a co ne. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama